Τι είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης;
Έργο Αλληλεγγύης είναι μια δραστηριότητα αλληλεγγύης η οποία αρχίζει, αναπτύσσεται και υλοποιείται από τουλάχιστον 5 νέους ανθρώπους σε περίοδο από 2 μέχρι 12 μήνες εντός της χώρας.
Οι νέοι έχουν την μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιφέρουν θετική αλλαγή στις τοπικές τους κοινότητες.
Το σχέδιο πρέπει να έχει συγκεκριμένη θεματική, με την οποία επιθυμούν να εξερευνήσουν από κοινού τα μέλη της ομάδας, να διαθέτει σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και να προωθεί τις ακόλουθες προτεραιότητες του Προγράμματος:
- Ενσωμάτωση & Ποικιλομορφία
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός
- Συμμετοχή στη Δημοκρατική Ζωή
- Προστασία του Περιβάλλοντος
- Βιώσιμη ανάπτυξη και Δράση για το Κλίμα
- Πρόληψη, Προώθηση και Στήριξη στον Τομέα της Υγείας
Πώς μπορεί ένα οργανισμός να υλοποιήσει ένα Έργο Αλληλεγγύης;
Αυτή η δράση επιτρέπει σε οργανισμούς της Κύπρου να βοηθήσουν ομάδες προνοητικών νέων να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για Έργα Αλληλεγγύης και να υποστηρίξουν αυτή την ομάδα νέων μέσω του δικού τους έργου.
Επομένως, μια ομάδα νέων μπορεί να επιλέξει να συνεργαστεί με έναν έμπειρο οργανισμό (μη κυβερνητικό, δημόσιο ή ιδιωτικό) και να αιτηθούν για χρηματοδότηση εκ μέρους της ομάδας νέων.
Ο ρόλος του εν λόγω οργανισμού θα πρέπει να είναι διοικητικός και να στοχεύει στην υποστήριξη της ομάδας στα διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα σε όλη τη διάρκεια του έργου αλληλεγγύης. Ωστόσο, ο οργανισμός μπορεί επίσης να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση στον προσδιορισμό και στην τεκμηρίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει ένα σχέδιο;
Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει ένα σχέδιο;
Ένα σχέδιο μπορεί να διαρκέσει από δύο (2) μέχρι δώδεκα (12) μήνες.
Τι χρηματοδότηση μπορούμε να λάβουμε για την υλοποίηση του σχεδίου;
Η χρηματοδότηση για την ομάδα νέων περιλαμβάνει δύο κατηγορίες μοναδιαία κόστη και πραγματικές δαπάνες.
Στα μοναδιαία κόστη πειρλαμβάνονται οι δαπάνες διαχείρισης του έργου, όπου υπολογίζονται με βάση τη διάρκεια του σχεδίου ανά μήνα και περιλαμβάνει διάφορα κόστη που συνδέονται με τη διαχείριση και την υλοποίηση του έργου. Επίσης, οι νέοι που υλοποιούν ένα Έργο Αλληλεγγύης μπορούν να έχουν υποστήριξη από ένα/μία τουλάχιστον καθοδηγητή/καθοδηγήτρια με γνώση και εμπειρία σε θέματα νεολαίας και οι δαπάνες αυτές που συνδέονται με την καθοδήγηση υπολογίζονται με βάση τις ημέρες εργασίας.
Μπορεί επίσης, αν χρειάζεται, να δηλωθεί και κόστος για συμμετοχή νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην ομάδα του έργου ή για την υποστήριξη συμμετοχής ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, τα οποία αποτελούν ομάδα στόχο του έργου. Σε αυτή την κατηγορία, πραγματικές δαπάνες, το/τα αίτημα/αιτήματα χρηματοδοτικής στήριξης για την κάλυψη κατ’ εξαίρεση δαπανών πρέπει να δικαιολογείται/-ούνται δεόντως και να αιτιολογείται/-ούνται στην αίτηση και να εγκρίνεται/-ονται από την Εθνική Υπηρεσία.
Περισσότερες πληροφορίες για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε κατηγορία του προϋπολογισμού του σχεδίου μπορείτε να δείτε στον Οδηγό του Προγράμματος.
Τι πρέπει να κάνουμε πριν υποβάλουμε αίτηση;
- Οργανώστε την ομάδα σας
- Δημιουργήστε EULogin Λογαριασμό
- Εγγραφείτε στην πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
- Αποκτήσε κωδικό ταυτοποίησης για την ομάδα σας (ΟΙD)
- Κάντε την έρευνα σας
- Αναπτύξτε το σχέδιό σας
- Υποβάλετε την αίτησή σας
Πώς υποβάλλουμε αίτηση;
Η υποβολή αιτήσεων για Έργα Αλληλεγγύης είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται μέσω διαδικτυακών εντύπων. Η αίτησή θα αξιολογηθεί από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης.
Την αίτηση μπορεί να την υποβάλει ο οργανισμός εκ μέρους της ομάδας νέων.
Στη φόρμα αίτησης, θα σας ζητηθούν ερωτήσεις όπως γιατί θέλετε να εκτελέσετε αυτό το έργο, πώς θα ωφελήσει την κοινότητα και ποιες δραστηριότητες σκοπεύετε να εκτελέσετε κατά την προετοιμασία και υλοποίηση της ιδέας.
Πότε είναι η τελική ημερομηνία υποβολής της αίτησης;
Δράση | Προθεσμία υποβολής αιτήσεων | Για σχέδια που ξεκινούν |
Έργα Αλληλεγγύης | 20 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους | 1 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους |
1 Οκτωβρίου του ιδίου έτους | 1 Ιανουαρίου – 31 Μάϊου του επόμενου έτους |