Τι είναι ένα Σχέδιο Εθελοντισμού;
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στηρίζει οργανισμούς που εργάζονται στον τομέα της Αλληλεγγύης και του Εθελοντισμού και τους ενισχύει για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τους χρηματοδοτεί για να αξιοποιήσουν νέους 18-30 ετών που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά στο έργο τους, εμπλέκοντάς τους δομημένα στις καθημερινές εργασίες τους.
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στηρίζει τις δραστηριότητες αλληλεγγύης που παρουσιάζουν σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και προωθούν τις προτεραιότητες του Προγράμματος:
- Ενσωμάτωση και πολυμορφία,
- Προστασία του περιβάλλοντος, βιώσιμη ανάπτυξη και δράση για το κλίμα,
- Ψηφιακός μετασχηματισμός
- Συμμετοχή στο δημοκρατικό βίο.
Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει;
- Διάρκεια:2 εβδομάδες – 12 μήνες.
- Πλήρους απασχόλησης: 30 – 38 ώρες εβομαδιαίως.
- Πού; στοεξωτερικό (διασυνοριακή) ή στην Κύπρο (εγχώρια).
Στο Σχέδιο πρέπει να εμπλέκονται τουλάχιστον δύο οργανισμοί, ένας οργανισμός υποδοχής και ένας υποστήριξης.
- Διάρκεια: 2 εβδομάδες – 2 μήνες.
- Πλήρους απασχόλησης: 30-38 ώρες εβομαδιαίως.
- Τουλάχιστον 5 συμμετέχοντες ανά δραστηριότητα των ομάδων εθελοντισμού, οι οποίοι προέρχονται από τουλάχιστον 2 διαφορετικές χώρες από τις οποίες η μία είναι κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα.
- Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εθελοντών πρέπει να διαμένουν νομίμως σε χώρα άλλη από τη χώρα στην οποία πραγματοποιείται η δραστηριότητα
- Πού; Στο εξωτερικό ή και στη χώρα σου.
–> Στο Σχέδιο μπορεί να εμπλακεί μόνο ένας οργανισμός, είτε ο οργανισμός υποδοχής είτε ο οργανισμός υποστήριξης.
Πώς μπορεί να συμμετάσχει ένας φορέας στο Πρόγραμμα;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οργανισμοί που κατέχουν το Σήμα Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Το Σήμα Ποιότητας πιστοποιεί ότι ένας φορέας που συμμετέχει στο Σώμα είναι σε θέση να παρέχει στους νέους τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβάλουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης.
Ο συμμετέχων φορέας πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και να ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα ποιότητας που καθορίζονται στον Οδηγό.
Ένας οργανισμός μπορεί να υποβάλει αίτηση για Σήμα Ποιότητας για να λειτουργεί ως Εταίρος ή και Επικεφαλής, με τον ρόλο υποστήριξης και/ή υποδοχής.
Καλύπτει το πλήρες εύρος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υποδοχή ενός συμμετέχοντα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προγράμματος δραστηριοτήτων του νέου και της παροχής καθοδήγησης και υποστήριξης στον συμμετέχοντα σε όλες τις φάσεις ανάλογα με την περίπτωση.
Περιλαμβάνει την υποστήριξη, προετοιμασία και/ή κατάρτιση των συμμετεχόντων πριν από την αναχώρηση, τη μεσολάβηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους φορείς υποδοχής και/ή την υποστήριξη των συμμετεχόντων μετά την επιστροφή από τη δραστηριότητά τους
Είναι ο μόνος που δικαιούται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης. Οι φορείς που δεν διαθέτουν Σήμα Ποιότητας Επικεφαλής φορέα μπορούν να ενεργούν ως Εταίροι σε έργα.
Εκείνοι που αιτούνται για το ρόλο Επικεφαλής θα πρέπει να καθορίσουν στην αίτησή τους πιο μακροπρόθεσμους γενικούς και ειδικούς στόχους, τα αναμενόμενα οφέλη καθώς και ρεαλιστικό σχέδιο δραστηριοτήτων τριών έως επτά ετών.
Μέσα από την αίτησή τους θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι εφαρμόζουν κατάλληλες, αποτελεσματικές διαδικασίες και μέτρα για το συντονισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας.
Η χορήγηση Σήματος Ποιότητας σε Επικεφαλής φορείς εξαρτάται από την επιτυχία της αίτησης Σήματος Ποιότητας για ρόλο φιλοξενίας και/ή υποστήριξης (φορείς-Εταίροι).
Οι φορείς που είναι κάτοχοι Σήματος Ποιότητας ως Εταίροι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για Σήμα Ποιότητας Επικεφαλή φορέα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Εθνική Υπηρεσία της χώρας εγκατάστασης του φορέα.
Οι αιτήσεις για το Σήμα Ποιότητας μπορούν να υποβάλλονται ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου. Οι φορείς υποβάλλουν αιτήσεις για έναν ή και για τους δύο ρόλους, συμπληρώνοντας τμήματα που σχετίζονται με τους ρόλους του Σήματος Ποιότητας που επιθυμούν να διαδραματίσουν.
Σήμα Ποιότητας Εταίρου – Kάθε οντότητα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, κερδοσκοπική ή μη κερδοσκοπική, τοπική, περιφερειακή, εθνική ή διεθνής, νομίμως εγκατεστημένη στην Κύπρο.
Σήμα Ποιότητας Επικεφαλής φορέα – Κάθε οντότητα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, κερδοσκοπική ή μη κερδοσκοπική, τοπική, περιφερειακή, εθνική ή διεθνής, νομίμως εγκατεστημένη στην Κύπρο για τουλάχιστον ένα έτος.
Η υποχρέωση εγκατάστασης σε κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα δεν ισχύει για διεθνείς οργανισμούς.
Μια αίτηση για χορήγηση Σήματος Ποιότητας θα πρέπει να αναφέρεται μόνο στο σύνολο ενός φορέα με τα τμήματα και/ή τα παραρτήματά του με γενικούς όρους. Οι άτυπες ομάδες νέων δεν είναι επιλέξιμες.
Οι αιτήσεις αξιολογούνται βάσει κριτηρίων επιλεξιμότητας, χορήγησης, καθώς και αποκλεισμού (για περισσότερες πληροφορίες βλ. τον Οδηγό).
Κριτήρια Επιλογής [Μόνο για Επικεφαλής]
Επιχειρησιακή Ικανότητα
Χρηματοοικονομική Ικανότητα
Κριτήρια Χορήγησης
Συνάφεια
Ποιότητα μέτρων
Οργανωτική ικανότητα
Πρόσθετα Κριτήρια Χορήγησης για Επικεφαλής
Στρατηγική προσέγγιση
Διαχείριση και συντονισμός έργου
Το Σήμα Ποιότητας χορηγείται για όλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου, με την επιφύλαξη της συνεχούς συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις. Οι Εθνικές Υπηρεσίες θα παρακολουθούν τη συμμόρφωση και μπορούν να διενεργούν περιοδικές επαναξιολογήσεις και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.
Προκειμένου να μπορεί ο οργανισμός σας να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση, πρέπει να προβείτε σε κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες.
- Εξοικειωθείτε με τη γενική πρόσκληση υποβολής προτάσεων και τον οδηγό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Ο οδηγός είναι στοιχειώδες ανάγνωσμα για όσους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Επεξηγεί λεπτομερώς τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την εκτέλεση έργων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
- Ελέγξτε αν ο οργανισμός σας είναι επιλέξιμος.
- Πρώτα πρέπει να λάβετε έγκυρο κωδικό ΕU login. Η υπηρεσία ταυτοποίησης EU Login επαληθεύει την ταυτότητα των χρηστών των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων της Επιτροπής (βλ. τον οδηγό χρήστη για λεπτομέρειες).
- Ζητήστε αναγνωριστικό κωδικό για τον οργανισμό σας (OID). Εγγραφείτε στην ειδική διαδικτυακή πύλη για τους οργανισμούς, ώστε να λάβετε τον αριθμό που θα χρειαστείτε για να συμπληρώσετε το έντυπο της αίτησης. Διαβάστε πρώτα τις οδηγίες για να συλλέξετε τα στοιχεία που θα χρειαστείτε.
Τι χρηματοδότηση λαμβάνεται;
Εάν έχετε αποκτήσει το Σήμα Ποιότητας Επικεφαλή οργανισμού τότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση χρηματοδότησης στην Κυπριακή Εθνική Υπηρεσία.
Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει έξοδα ταξιδιού, κόστος οργάνωσης (συνεισφορά σε λειτουργικά έξοδα, έξοδα δραστηριοτήτων, διαμονή & διατροφή εθελοντών, έξοδα διαχείρισης), επίδομα για μερική κάλυψη ημερήσιων δαπανών εθελοντών, γλωσσική υποστήριξη, υποστήριξη για προετοιμασία και ενσωμάτωση νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ασφάλιση, έκτακτες δαπάνες.
Περισσότερες πληροφορίες για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε κατηγορία του προϋπολογισμού του σχεδίου μπορείτε να δείτε στον Οδηγό του Προγράμματος.
Πότε είναι η τελική ημερομηνία υποβολής της αίτησης;
Δράση | Προθεσμία υποβολής αιτήσεων | Για σχέδια που ξεκινούν |
Έργα Αλληλεγγύης | 20 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους | 1 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους |
1 Οκτωβρίου του ιδίου έτους (προαιρετικός γύρος) | 1 Ιανουαρίου – 31 Μάϊου του επόμενου έτους |
Οι αιτήσεις για το Σήμα Ποιότητας μπορούν να υποβάλλονται σε συνεχή βάση αλλά πριν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση στην οποία σκοπεύει ο ενδιαφερόμενος να αιτηθεί. H αξιολόγηση της αίτησης για χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την έγκριση ή όχι της αίτησης για Σήμα Ποιότητας.